Finsbo Lagård - Ekologiskt och miljövänligt  


En gård utanför Båstad i Nordvästra skåne. Din lokala producent som satsar på hållbar utveckling.

Vilka driver Hallandsåsens kött och Finsbo Lagård?

Hallandsåsen kött kommer från Finsbo Lagård som brukas av Lars-Gunnar Andersson. Lars-Gunnar tog över gården efter sin far & mor 1986. På gården har fram till hösten 2016 funnit ett 20-tal mjölkkor, men på grund av dålig lönsamhet avvecklades mjölkproduktionen och har övergått till enbart köttproduktion.


Företaget Hallandsåsens kött ägs av Lars-Gunnar men drivs av dottern Linda. Syftet med köttförsäljningen är att öka medvetenheten hos konsumenter och erbjuda kvalité kött från djur som växt långsamt och som levt ett lugnt, fridfullt och lyckligt liv. Hallandsåsens kött är förhoppningsvis början på en lönsammare produktion som vi hoppas ska öppna upp vägarna för Linda att ta över gården i framtiden.Vi på Hallandsåsens kött brinner för djurens välmående och värdesätter en personlig relation till våra djur.

Uppfödning och djurhållning på Finsbo Lagård


På Hallandsåsens nordsluttning föder vi upp våra djur, 3 km från Båstad. På kuperad mark med fantastisk utsikt växer djuren upp frigående utomhus året om. På vinterhalvåret väljer de själva om de vill gå in i djupströbädd eller ströva rundor ute. Sommartid betar de på naturligt bete med saftigt gräs, helt utan bekämpningsmedel och konstgödsel.


Vi kastrerar alla våra tjurkalvar, vilket gör att djuren växer långsammare. Det ger högre smaklighet, mer marmorerat kött och köttet blir mörare. Att djuren är kastrerade gör också att flocken blir lugnare, då stutar inte alls har samma behov av att hävda sig i flocken så som tjurar har. Dessutom är stutar väldigt lugna och trevliga vid hantering vilket gör vårt arbete både roligare och säkrare.


På ett jordnära och omsorgsfullt sätt föder vi upp våra djur och värdesätter varje individ. Tack vare vår lilla uppfödning har vi en personlig relation till varje djur, vilket är viktigt för oss. Vi köper in tjurkalvar vid 2 veckors ålder och beroende på väderlek får de gå utomhus så snart som möjligt - allt för att skapa en så naturlig vistelse som möjligt. 

Vi utfodrar djuren med ensilage (konserverat gräs) och ger endast lite kraftfoder under de 6 första levnadsmånaderna. Vi vill skapa en stark grund för kalvarna att växa på, men vill sedan ge dom tid att växa till sig på sitt naturliga foder - gräs.  Vår uppfattning är att detta ger djuren en mer naturlig uppväxt och eftersom djuren inte utfodras med något spannmål efter 6 månader växer djuren långsamt vilket ger naturlig smaklighet till köttet.